Pennun hoito

Yleensä skottipennut luovutetaan Suomen Kennelliiton ohjeita mukaillen kahdeksanviikkoisina tai sen jälkeen. Skottipennun luovutusikään asti sen kasvattaja on velvollinen huolehtimaan pikkukaverin kynsien- ja turkin hoidosta. Pienellä pennulla kynsiä aletaan leikata jo ennen kuin niiden silmät avautuvat n. pariviikkoisina.

Ensimmäiset ”trimmausharjoitukset” ja varsinkin kampaamisen tulee aloittaa jo viimeistään viisiviikkoisen pennun kanssa. Tämän ikäisellä pennulla pääpaino on käsittelyyn tottumisella ja siihen rauhoittumisella – kosmeettinen lopputulos ei niinkään ole päätähtäimessä. Nämä lyhyet ehkä pari minuuttia kestävät harjoitustilanteet tulisi olla jopa päivittäisiä pienellä pennulla ja nuorella koiralla.

Luovutushetkestä eteenpäin sinä pennun tai uuden nuoren skottisi omistaja olet velvoitettu jatkamaan tätä pikkukaverin ”harjoitusflowta” koko sen nuoruusiän ajan. Tähän pennun käsittelyyn totuttamiseen täytyy sitoutua! Ainoa henkilö, joka voi tämän toteuttaa on koiran oma emäntä tai isäntä itse. Skotin oman ihmisen päättäväisyys, kannustavuus ja rauhalliset otteet rauhoittavat pennun hoitotilanteeseen. Liian usein (se yksikin tapaus vuodessa on liikaa) nuoren skotin omistajat ovat saattaneet unohtaa luovutushetkellä saadut kasvattajan kultaiset ohjeet ainakin osittain. Pikku skotti on ruokittu oikein ja ulkoilutuksestakin on huolehdittu jopa ”korkojenkin kera”, mutta turkin/kynsien hoito ja varsinkin ensimmäiseen pentutrimmaukseen totutteluun tähtäävät treenit ovat saattaneet jäädä muun hössötyksen jalkoihin.

Ensimmäinen varsinainen pentutrimmaus kaikkine rutiineineen tehdään yleensä n. 4-5 kk vanhalle pennulle. Kaikkiaan tämä on erittäin jännittävä tilanne nuorelle koiralle. Rutinoitunut ja asiansa osaava skotin trimmaaja huomaa hyvin pian, että onko nuorta pentua käsitelty lainkaan tai onko koiralla kehkeytymässä tai jo olemassa oleva dominanssiongelma liittyen hoitotilanteisiin ja käskyn alla olemiseen. Hoitotilanteisiin totuttamista, selällään- ja paikallaan olemiseen rauhoittumista ei kannata unohtaa nuorta skottia kouluttaessa arkirutiineihin. Kaikki mitä tapahtuu koiran ensimmäisen elinvuoden ja kuukausien aikana luo heijastuksiaan koko sen loppuelämän ajan.

Skotin omistajan tulee huolehtia koiransa trimmaamisesta säännöllisesti vähintään n. 6 kertaa vuodessa. Ensimmäinen pentutrimmaus tehdään n. 4-5 kk vanhalle pennulle. Koira voidaan trimmauttaa ammattilaisella tai sen voi opetella myös tekemään itse. Jossain tapauksessa koiran omistaja ja kokenut trimmaaja tekevät sen yhteistyössä, mutta tämä poikkeusjärjestely jää tietysti kummankin osapuolen yhteisen sopimisen varaan.