Terveys

Pennunostajalle tärkein tietolähde on kasvattaja. Kasvattajalta saatavan pentuoppaan ohjeiden ja neuvojen lisäksi kasvattaja antaa pennun ostajalle tietoa rodun terveydentilasta ja rodussa esiintyvistä sairauksista. Hyvä elämä ilman sairauksia on kaikkien tavoite, se ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys kun on elävistä olennoista kyse.

Skotlanninterrierikerhon tehtävä on kerätä, tilastoida ja julkaista terveystietoja. Se tapahtuu säännöllisten terveyskyselyiden muodossa. Kaikki tieto mitä niistä saadaan, kerätään rodun omaan Jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO).

Skotti elää yleensä terveenä n. 10-12 vuotta ja vanhenee sitten melko nopeasti. Kennelliiton jalostusjärjestelmän kuolinsyytilasto 10 viime vuoden ajalta kertoo, että skotlanninterrierien kuoliniän keskiarvo on 10 vuotta ja 3 kuukautta.

Skottien jalostuksen vakavin ongelma on dystokia eli synnytysvaikeudet. Monissa synnytyksissä on jouduttu turvautumaan keisarinleikkaukseen. Ongelma ei ole uusi, eikä siihen ole yhtä spesifistä syytä. Kerho onkin kerännyt kasvattajilta tärkeää ja kokonaisvaltaista tietoa synnytyksistä (mm. mahdolliset sektioon johtaneet syyt kasvattajan näkökulmasta, pentujen syntymäpainot, vanhempien syntymä luonnollinen/sektio). Kerho on myös osallistunut tanskalais-saksalaiseen skotlanninterrierien synnytysongelmiin liittyvään tutkimukseen. Voit lukea lisää skottikerhon sivuilta jalostus-osiosta. 

Skoteilla esiintyy geneettisiä sairauksia samalla tavalla kuin muillakin roduilla. Skottikramppi on perinnöllinen skoteilla esiintyvä sairaus.

Skottikramppi
Skottikramppi on perinnöllinen hermojärjestelmän häiriö, jonka oireina ovat ohimenevät lihaskrampit. Skottikramppia sairastava yksilö on suurimman osan elämästään oireeton. Kiihtyminen, ilo tai pelko edesauttaa kohtausten puhkeamista. (ks. JTO). Viimeisimmässä Kennelliiton terveyskyselyssä (2019-2021, 141 vastausta) oli neljä mainintaa skottikramppia sairastavasta koirasta.

Terveyskyselyt ovat avainasemassa kun rodun terveydentilaa arvioidaan ja onkin erittäin toivottavaa, että niin kasvattajat kuin yksittäisten skottien omistajatkin vastaavat näihin kyselyihin mahdollisimman kattavasti. Jokainen vastaus on tärkeä!

Lisätietoja skottien terveystilanteesta:

Skotska terrierklubben