MUSTIEN KYNSIEN LEIKKAUS JA HOITO

Alkuperäinen teksti julkaistu Skotti-lehdessä 1/22

Skottiemme mustien kynsien leikkaus on joillekin omistajille helppo juttu mutta joillekin meistä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoakin. Toki tilanteeseen vaikuttaa myös skottimme käyttäytyminen kynsienleikkaustilanteessa, mutta oma epävarmuutemme voi aiheuttaa skotin käytökseen pomottamista ja sitten ketju on valmis. FirstVet Suomen kaupallinen johtaja ja vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen antoi taas hyviä asiantuntevia neuvoja kynsienleikkuun osalta. Kiitos yhteistyöstä Maiju.

Jotkut skottien omistajat eivät uskalla itse leikata koirien kynsiä koska verisuonet eivät näy mustissa kynsissä selvästi.  Mikä on turvallinen mitta, tapa tai väline leikata skottikaverin kynsiä?

Mustien kynsien leikkaaminen onkin hankalampaa, kuin vaaleiden kynsien. Hyvä tapa on leikata hyvin vähän kerrallaan, eli ainoastaan kynnen terävä kärki kynnen alareunalla olevaan ”kulmaan” saakka. Tämän jälkeen kynttä voi vaikkapa viilata lyhyemmäksi, jolloin ytimen vahingoittumisen riski on selvästi pienempi. Tärkeintä on, että koira totutetaan kynsien lyhentämiseen siten, ettei toimenpide ole jokaisella kerralla suuri ja hermoja raastava operaatio. Näin kynsiä tulee leikattua useammin eivätkä ytimet pääse kasvamaan liian pitkiksi. Toinen äärimmäisen tärkeä asia on muistaa, että kun leikkaa liian syvältä ja kynnestä tulee verta (näin tapahtuu KAIKILLE jossain vaiheessa), ei asiasta tehdä numeroa. Kynsiä viilatessa on tärkeää, että kynnestä pidetään napakasti toisella kädellä kiinni niin, että viilattava kynsi pysyy paikallaan. Muuten viilaus on koiralle hyvin epämiellyttävää.

Jos verta tulee tai ja etenkin jos skotti säikähtää tai käyttäytyy kuin sitä sattuisi, miten tulee verenvuodon ja rauhoittelun osalta toimia?

Kuten sanottu, joka ikinen meistä leikkaa koiran kynnen joskus liian syvältä. Verta voi tulla paljonkin ja verenvuoto voi kestää pitkältä tuntuvan ajan, mutta se ei ole koskaan vaarallista. Verenvuotoa ei saa säikähtää. Oikeasti ytimeen leikkaaminen ei satu koiraan mahdottoman paljon vaan useimmiten koira säikähtää enemmän omistajan reaktiota. Jos leikkaa liian syvältä, on kaikkein parasta, jos pystyy jatkamaan kynsien leikkaamisen rauhassa loppuun ja alkaa vasta tämän jälkeen tyrehdyttää verenvuotoa. Jos kynsien leikkaamisen jättää tässä vaiheessa kesken, jää koiralle negatiivinen muisto ja kynsien leikkaus voi seuraavalla kerralla olla vaikeampaa.

Onko tarpeen pitää sidettä/tuppoa kauan kynnessä?

 Verenvuoto tyrehtyy itsestään ajan kanssa mutta tassu on hyvä suojata, jotta verta ei leviä joka paikkaan. Eli tupon voi ottaa pois, kun verta ei enää tule. Tämän jälkeen täytyy koiraa hieman tarkkailla, ettei se ala nuolemaan kynttä. Nuoleminen voi johtaa kynsivallin tulehdukseen. Jos koira osoittaa liiallista kiinnostusta kynttä kohtaan, on syytä pitää kauluria pari päivää.

Tuleeko koiran kynsien kuntoa seurata esim. haurastumista tms., mitkä sairaudet voivat ilmetä kynsien kunnon heikentymisenä?

On sairauksia, jotka voivat aiheuttaa muutoksia kynsissä (esim. jotkin autoimmuunisairaudet). On kahden tyyppisiä tilanteita, jolloin kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen: 1) yksittäisessä kynnessä on muutos, joka vaivaa koiraa eli on kipeä tai koira esim. nuolee varvasta, tai 2) useammassa kynnessä/kynsivallissa on samanlainen, selvästi entuudesta poikkeava muutos.

Miten toimia jos kynsi-/kannuskynsi repeää?

Kynnen repeäminen/taittuminen voi olla koiralle hyvin kivuliasta, jolloin koira alkaa kivun takia nuolla varvasta. Nuoleminen on syynä kynsivauriosta muodostuviin ongelmiin (kynsivallin tulehdus), ei niinkään vaurio itse. Jos koira antaa tutkia taittunutta kynttä ja puhdistaa sitä, voi vaurioituneen kynnen hoidon aloittaa kotona: nuoleminen on estettävä ja kynttä puhdistettava useamman kerran päivässä miedolla paikallisantiseptilla. Usein tämä riittää eikä klinikalle tarvitse mennä, ellei tilanne pahene (turvotus, eritys, muut tulehduksen oireet). Jos kynsi on niin kipeä, että koira ei anna hoitaa ja puhdistaa sitä (usein tilanne on tämä, jos kynsi on taittunut mutta ei irronnut kokonaan), on kynsi hoidettava klinikalla rauhoituksessa. Päivystyksen ei tässäkään tilanteessa ole välttämätöntä mennä mutta kynnen nuoleminen on estettävä esim. kaulurin tai ilmavan sukan avulla.

Mitä haittaa voi olla liian pitkistä tai liian lyhyistä kynsistä? Liian lyhyet kynnet tuskin voivat olla, sillä kynnen ydin vetäytyy sitä mukaa kun kynsi lyhenee. Jos kynnet ovat lyhyet siksi, että ne on vahingossa leikattu ytimeen saakka, on olemassa riski kynsivallin tulehdukselle ja tilannetta on syytä seurata. Liian pitkät kynnet altistavat nimenomaan kynsivaurioille: ne takertuvat helpommin ympäristöön jolloin kynsi voi irrota tai taittua kivuliaasti. Kannuskynsi voi huomaamatta kasvaa niin pitkäksi, että se kääntyy kippuralle ja painautuu ihoon. Tämä on niinikään hyvin kivuliasta koiralle.