Trimmaustekniikoista

Nyppiminen

Skotlanninterrierin trimmaustekniikoista tärkein ja osa-alueena ehkä fyysisesti vaativin on nyppiminen. Koira nypitään joko sormin, trimmauskivellä, raspilla, trimmausveitsellä tai jopa itse modifioitua pientä metalliviilaa voi käyttää skotin turkin nyppimiseen. ”Ylikukkinut” pitkä karva nypitään aina karvankasvusuuntaan – ei koskaan vastakarvaan. Nyppimissuunta on erityisen tärkeä nypittävän koiran mukavuuden ja lopputuloksen kannalta. Vastakarvaan nyppiminen sattuu koiraan ja jättää epätasaisen jäljen. Tämä perussääntö pätee kaikissa tilanteissa nypittäessä. Tekijästä riippumatta skotin selkäkarva, kyljet, niska, kaulan sivut ja suurimmaksi osaksi häntä nypitään, jos noudatellaan hyviksi todettuja perinteisiä skotin trimmausrutiineja.

Miksi nypitään?

Nyppimisellä pyritään takaamaan, että skotti säilyttää sille rodunomaisen karkean ja helppohoitoisen turkin, joka on sekä skotin että omistajan etu. Leikkaamalla turkki pehmenee ja muuttuu likautuvaiseksi ja helpommin takkuuntuvaksi. Täysin leikelty tai ajeltu skotti menettää turkin laadun sekä kerrostuneisuuden ja skotin oivallinen luontainen oma puhdistusmekanismi ja säänkestävyys ei enää toimi.

Miten nypitään?

Kuten edellä todettiin, että nyppimisessä muistetaan aina ja joka kohdassa karvan kasvusuunta – nypitään myötäkarvaan. Nyppiminen tulee tehdä järjestelmällisesti nyppimisaluetta kasvattaen ja joka osa-alue kokonaisuutena tehden. Voit vähän pöyhiä ja nostella nypittävästä kohdasta turkkia ja puuteroida sitä liitujauholla kitkan ja tartunnan lisäämiseksi. Valmisteltu kohta nypitään sormin etusormen ja peukalon väliin karvaa napakasti puristaen. Veitsellä, raspilla tai viilalla nypittäessä käytetään ns. omenankuorimisotetta karvaa nyppimisvälineen ja peukalon väliin puristaen. Nyppimisliike saa olla napakka ja lyhyt. Vältä ranteesi nitkuttelua, jotta et saa rasitusvammaa käteesi.

Mikä on tavoite nypittäessä?

Pitkästä karvasta skottia nypittäessä (esim. nyppimisväli 2 1/2 kk tai enemmän) pyritään jättämään vain turkin alin kerros jäljelle (selkä, kyljet, niska, kaulan sivut, häntä), joka on mitä luultavimmin sen pohjavilla eli aluspaita. Jos skotti on trimmattu/nypitty säännöllisesti eli oikein 2 kk välein tai jopa useammin sen ”kuollut” turkin pisin ja uloin kerros nypitään ja kuoritaan pois. Tässä tilanteessa alemmat lyhyemmät kerrokset jätetään. Trimmauksen onnistuessa jäljelle jäävä turkki myötäilee kivasti skotin runkoa ja lihaksikasta mallia ja tuo sen ryhdikkään olemuksen esille. Oikeanpituinen selkäturkki istuu hyvin skotille eikä liehu tuulessa ja on karkea suojaten koiraa sään vaihteluilta sekä likaantumiselta. Nypittäessä skotin koristekarvoja helmoissa, jaloissa ja kuonossa kriteerit ovat hieman erilaiset, koska karva jätetään pidemmäksi ja muotoilu saa pääroolin. Nypittäessä on siis oikeastaan kaksikin päätavoitetta; oikean näköinen ja tuntuinen trimmaustulos sekä turkin kerrostamien ja ajoittaminen ottaen huomioon tämä hetki ja seuraavista trimmauksissa saavutettava lopputulos. On käytetty sanoja kierron tai turkin rullaamisen aikaan saaminen.

Skotin ajaminen ja leikkaaminen trimmauskoneella

Skotlanninterrieriltä ajellaan (leikataan) koneella tyypillisesti peräpeilistä ja hännän taustasta osa, kaulan alta, lapojen etuosa, posket, kallo, pieni osa alaleuasta ja korvat. Osa trimmaajista ajaa myös lavat ja kaulan sivut. Trimmauskoneen jättämä jälki ja jäljelle jäävän karvan pituus vaihtelee koneessa käytössä olevasta terästä. Ns. kymppiterä, joka jättää n. millin pituisen karvan on skotlanninterrierille yleisimmin käytetty vaihtoehto. Vastakarvaan ajettaessa terä jättää hieman lyhyemmän jäljen. Trimmauskonetta käytettäessä vakaa ote terää pitäen koiran nahkaa vasten tasaisesti liu’uttaen tuottaa siisteimmän jäljen. Älä käytä konetta nyppimiseen tai tee sillä nyppimisliikettä! Saatat rikkoa koneen ja jälki on hyvin epätasainen.

Tavallisilla trimmaussaksilla leikkaamien

Tavallisia teräviä trimmaussaksia käytetään lähinnä skotin pyllynreiän ympäryksen siistimiseen, urosskotilla pistoolin pään siistimiseen, korvalehtien reunojen viimeistelyyn ja tassun pohjien ja niiden reunojen siistimiseen. Tavallisilla saksilla tulee hyvin terävä jälki ja näin niitä käytetäänkin kohdissa jossa tämä on tavoitteena. Trimmaussaksia kannattaa kokeilla tarkasti valintavaiheessa, että ne sopivat hyvin käteen ja leikkaavat esteittä.

Yksipuoliset ohennussakset

Ohennussaksilla saa oikein käytettynä varsin luonnollisen lopputuloksen, joka jäljittelee jopa hienosti tehdyn nyppimisen jälkeä. Ohennussaksien leikkaavan osan asento verrattuna karvan kasvun suuntaan määrittää sen jättämän jäljen tyyliä. Karvaa poikittain leikaten saa hieman terävämmän ja portaisen lopputuloksen. Saksen kärkien ollessa karvan suuntaisesti jälki on pehmeämpi ja ohentavampi. Ohennussaksia käytetään leikattavan alueen ja nypittävän alueen liittymäkohdan häivyttämiseen. Ohennussaksilla useasti viimeistellään jo miltei valmiiksi nypitty skotin porkkanahäntä ja sen kärki. Skotin peräpeili viimeistellään ohennussaksilla ja niillä häivytetään skotin pään, etuosan ja kaulan alueella olevat leikkausrajat. Skotin korvatupsut voi muotoilla ohennussaksilla. Pään, kuonon, parran ja kulmakarvojen muoto viimeistellään useasti ohennussaksilla. Ohennussakset ovat kovin oivallinen skotin turkin koristeosien muotoiluväline ja monen näyttelyskotin omistajan kallein aarre. Ohennussakset ovat useasti suhteellisen kalliit ostettaessa, mutta pitkäikäiset oikein käytettyinä. Kokeneet trimmaajat ovat valmiita sijoittamaan hyviin ohennussaksiin. Jo heikohkot ohennussakset ovat täysin käyttökelvottomat skotin trimmauksessa.