Skotlanninterrierin turkin hoito ja vähän muutakin

Skotlanninterrierin turkki on kaksinkertainen, peitinkarvana on tiheää karkeaa karvaa ja alla pehmeämpi pohjavilla. Skotin turkkia hoidetaan viikoittain kampaamalla ja harjaamalla. Skotlanninterrierin hoitoon kuuluu myös säännöllinen trimmaaminen (suurimmaksi osaksi nyppimällä) n. 2 kuukauden välein. Oikein käsitelty ja hoidettu skotin karva on hyväkuntoinen ja karkea eikä se välttämättä vaadi säännöllistä shampoopesua. Kurakelienkin aikana oikeanlaatuisesta turkista lika irtoaa pelkästään vedellä huuhtelemalla tai jopa harjaamalla. Skotti on rotuna myös ”siivousvastaavan” unelma, sillä oikein hoidettuna se ei juurikaan tiputtele karvaa ympäristöönsä.

Jokaisen skotinomistajan ”to do”-lista

Jokaisella skotlanninterrierin omistajalla tulee pysyä kampa ja karsta kädessä. Viikoittaisia kampaus- ja karstaushetkiä ei saa unohtaa ja laiminlyödä. Älä päästä skottiasi takkuuntumaan! Varsinkin kosteus, uiminen ja muu vedellä lotraaminen skottisi kanssa lisäävät takkujen syntymistä. Kuivaa kastunut skottikaverisi hyvin pyyhkeellä ja selvittele sen turkki kauttaaltaan tämän jälkeen vaikka karstalla. Myös runsas paksujen nahka- tai kangaskaulaimien, valjaiden ja sadehaalarien käyttö skotilla lisäävät takkuja materiaalien hankauskohtiin turkissa. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun kampailet skottiasi. Yleensä takkuja syntyy herkimmin skotin kainaloihin, polvien alueelle, takakintereisiin, takajalkojen väliin ja partakarvoihin. Laiminlyöty ja huonosti hoidettu skotti voi olla kauttaaltaan takkuinen, joka aiheuttaa sille terveysriskejä esim. iho-ongelmien, tulehtuneiden korvien ja silmien muodossa.

Huolehdi skottisi kynsien säännöllinen huolto joko leikkaamalla tai viilaamalla. Liian pitkiksi kasvaneet kynnet aiheuttavat kipua ja väärän tassun asennon skotillesi. Kynsien kasvuvauhti vaihtelee eri koirilla riippuen monesta ulkoisestakin tekijästä (liikunnan määrästä, lenkkeilyalustan kovuudesta jne.) ja yksilön luontaisesta tassun asennosta. On suositeltavaa tarkistaa skotin kynsien pituus ja mahdollisesti leikata tai viilata ne viikoittaisen kampaamisen yhteydessä.

Tarkista säännöllisesti myös skottisi korvat, joihin saattaa kertyä ylimääräistä likaa ja töhnää. Oikein ruokittu ja terve skotti ei juurikaan tuota sisäisellä erityksellään likaa korviinsa. Siistinä pidetyn säännöllisesti trimmatun skotin korvat on helppo huoltaa ja tarkistaa. Poista skottikaverisi ylimääräiset karvat sen korvakäytävistä varovaisesti sormilla tai toimenpiteeseen tarkoitetuilla pihdeillä. Karvan kasvu korvakäytävässä vaihtelee yksilöittäin. Älä puhdista tai aiheuta turhaa hankausta koirasi korvakäytäviin, jos ne ovat puhtaat ja terveen näköiset. Mahdolliset korvatulehdukset tulee hoitaa eläinlääkäriä konsultoiden.

Viikoittaisen kampaamisen ja karstaamisen yhteydessä tai vaikka pikaisesti päivittäin kannattaa tarkistaa skottisi silmät. Jatkuva runsas rähmiminen ja luomien sisäpinnan punaisuus kertovat mahdollisesta silmätulehduksesta tai muusta ongelmasta koirasi silmissä. Käänny ajoissa mahdollisen silmäongelman kanssa eläinlääkärin puoleen. Kotikonstein silmiä voi tarvittaessa liottaa ja puhdistaa keitetyllä vedellä ja puhtaalla pumpulilla. Tähän tarkoitukseen on olemassa myös valmiita huuhdeliuoksia ja tarvikkeita saatavilla apteekeista ja lemmikkieläinliikkeistä. Sama kuin skotin korvienkin kanssa älä ylihoida silmiä tarpeettomasti.

Skottisi säännöllinen suuhygienian hoitaminen kuuluu myös skotin omistajan rooliin. Nykyään on saatavilla koirille tarkoitettuja hammasharjoja ja niille sopivia hammastahnoja. Osalla koirista ylipäätänsä on taipumusta hammaskiven muodostukseen ja iensairauksiin. Harjaamalla niiden hampaita säännöllisesti voi ennaltaehkäistä joitakin ongelmia. Vakavat suu- ja hammasongelmat tulee hoitaa eläinlääkärin johdolla.