Skotitkin doboilee

Teksti ja kuvat: Sirpa Huusari ja Nina Maalahti (julkaistu Skotti-lehdessä 3/2013)

Dobo on uusi koiraharrastuslaji, minkä tarkoituksena on yhdistää liikunta ja hauskanpito koiran kanssa.Dobon tarkoituksena on kehittää koiran keskittymiskykyä, ketteryyttä, tasapainoa ja syviä lihaksia. Ihmiselle Dobosta saamia etuja ovat vahvemmat lihakset, parempi lihaskestävyys, kehonhallinta sekä koordinaatiokyky.

Dobossa käytetään Agility Egg fysiopalloja. Ne ovat kestävämpiä kuin tavalliset jumppapallot ja pallo valitaan koiran säkäkorkeuden mukaan. Pallot kestävät 400kg:n painon, mutta koiran hampaita ne eivät kestä. Eri kokoisille palloille on erilaisia ohjaan tekemiä liikkeitä. Pallon muoto on koiralle sopiva eivätkä tassut luista pallon päällä. Osa liikkeistä tehdään ns. Lörpällä tai puolipalloilla.

Dobossa on kolmenlaisia liikkeitä; ohjaajan tekemiä, koiran tekemiä ja yhdessä tehtäviä liikkeitä. Ennen Dobo harjoituksia on aina alkulämmittely. Kaikki harjoittelu tehdään koiran ehdoilla eikä koiraa pakoteta mihinkään liikkeeseen. Palloa tuetaan aina, ettei pallo luiskahda koiran alta.

Skotlanninterrierit Peetu ja Viola ohjaajineen kävivät tutustumassa lajiin Suvi Mikkosen ohjauksessa Lappeenrannassa. Mukaan tarvittiin sisäliikunta varusteet ohjaajille, paljon makupaloja, vettä koiralle ja ohjaajalle sekä makuualusta koiralle. Alkulämmittelyn jälkeen oli skottien aika kokeilla miten se hyppääminen pallon päälle onnistuu ohjaajan tukiessa palloa reisillä. Muutaman autetun yrityksen jälkeen se alkoikin jo sujua. Sitten koirat saivat pienen huilin ja oli ohjaajien aika jumpata pallon päällä ja tasapainoilla lörpän kanssa.

Tunnin päätteeksi oli vuorossa loppuvenyttelyt niin koirille kuin ohjaajille.

Ensivaikutelmana lajista voimme sanoa, että Dobo on hauskaa yhdessä tekemistä koiran kanssa, ohjaajillekin tuli lämmin, ja uni maistui koirille tunnin doboilun jälkeen.

Skotti on monipuolinen harrastuskoira, kokeilkaa rohkeasti eri koiraharrastuslajeja; tokoa, rallitokoa, agilityä, flyballia, MEJÄä, koiratanssia, virikeluolastoa, doboa, uimista, kaverikoira toimintaa, jne.

Dobo kursseja järjestetään ainakin Helsingissä, Turussa, Salossa, Pieksämäellä ja Lappeenrannassa.

Lisätietoa Dobosta löydät www.koirakoulukompassi.com

Doboterveisin Siru ja Nina