Valjakkourheilua

Teksti: Nina Maalahti. Kuvat: Tiina Somero ja J. Pyykkö

Valjakkokoiraurheilu on hyvin suosittu ja korkeatasoinen urheilulaji Suomessa. Näitä lajeja voi harrastaa niin kesä- kuin talvilajinakin. Valjakkourheilu pitävää sisällään monen monta alalajia, joista löytyy niin lajeja tähtäimenä maailman huippu kuin myös lajeja, jotka soveltuvat kuntoliikunnaksi ja mukavaksi talviulkoiluksi koiran kanssa.

Talvilajeja valjakkourheilussa on valjakkohiihto, koirahiihto, valjakkoajo sekä koirakelkkailu ja kesälajeja ovat koirajuoksu ”canicross”, koirapyöräily ja kärryajo.

Valjakkohiihdossa koiran ja hiihtäjän välissä on pulkka, johon koira kiinnitetään aisoilla ja valjakkoajossa taas mukana on kelkka.
Koirahiihto on helpoin tapa tutustua valjakkourheilun maailmaan. Koirahiihdossa koira on kiinnitetty valjaistaan joustavalla narulla hiihtäjän vyötärölle. Lajissa hiihtäjä etenee vapaalla hiihtotyylillä.
Koirakelkkailu on tuorein talvilaji, ja se rinnastetaan valjakkoajoon. Koira kiinnitetään joustavalla narulla kelkan runkoon. Ajaja ohjaa potkukelkkaa jalaksilla seisten ja vauhtia potkien. Koirakelkkailu on helppo ja hauska tapa aloittaa valjakkoharrastus.

Kesälajeista suosituimmaksi on noussut Koirajuoksu eli canicross, se on tuonut valjakkourheilun kaikkien koirarotujen ja harrastajien ulottuville ja saavuttanut suuren suosion.

Koira kiinnitetään valjaistaan joustavalla vetonarulla juoksijan vyötäisille. Koirakko etenee radalla pääasiassa sitä vauhtia kuin mitä juoksija jaksaa ylläpitää. Koirajuoksuun soveltuvat kaikki koirarodut. Laji on mukava ja hyvin kuntoa kohottava ja ylläpitävä.
Koirapyöräily on canicrossia huomattavasti vauhdikkaampi laji. Koira kiinnitetään valjaistaan joustavalla vetonarulla pyörään, joka on mielellään maastopyörä. Koira vetää pyörän edellä ja pyöräilijä auttaa koiraa polkemalla vauhtia.

Kärryajo mukailee valjakkoajoa ja sitä voi harrastaa 1-8 koiran voimalla. Ohjaaja ajaa kaksipyöräistä potkulauta -tyyppistä pyörää, jota vetää yksi tai kaksi koiraa.

4-6-8-valjakon koirat valjastetaan joko peräkkäin tai pareittain. Neljän koiran luokassa kärry voi olla joko kolme- tai neljäpyöräinen. Kuuden ja kahdeksan koiran luokassa kärryssä pitää olla kilpailusäännösten mukaan neljä pyörää.

Harrastaminen Skotin kanssa

Skotti soveltuu mitä mainioimmin talvilajeista koirahiihtoon sekä kelkkailuun. Sulankelin lajeista canicrossiin sekä kärryajoon.
Canicross on myös laji jota voi harrastaa ympärivuoden kun vaan muistaa talvella juoksemiseen soveltuvien jalkineiden hankinnan. Nastoitetuilla talvikengillä pääsee juoksemaan aurattuja jalkakäytäviä pitkin mainiosti. Canicross harrastajia on paljon ympäri Suomea ja kannattaakin lähteä porukkaan mukaan harjoittelemaan ainakin muutamia kertoja että tekniikan juoksemiseen saa kohdilleen. Skotin kanssa juoksemisessa tärkeintä on löytää hyvä vauhti, skotti ei ole pikajuoksija vaan ennemminkin tasaisen varma, rauhallinen etenijä ja rytmin löytämiseen yleensä menee hetki, mutta kun tahti löytyy, etenee skotti kuin juna raiteilla!
Sulankelin lajeista kärryajo on välineurheilua, jossa tarvitaan potkuttelukärryä/ potkupyörää (kickbike). Tällaista menopeliä pääsee kokeilemaan erilaisissa tapahtumissa ja Suomen Valjakkourheilijoiden liiton (VUL) jäsenseurojen tapahtumissa ja treeneissä, jonne kannattaa hakeutua mukaan saamaan oppeja ja vinkkejä jos laji tuntuu kiinnostavalta.

Talvilajeista koirahiihto – ja kelkkailu on mukavaa ja hauskaa kuntourheilua myös skotin kanssa.

Skotti kannattaa tutustuttaa hyvin suksiin ja sauvoihin ja ensimmäiset kerrat voi harjoitella niin että koiraa talutetaan hiihtäjän vierellä ja kun luottamus on saavutettu voi ladulle lähteä koiran sekä suksien kanssa.

Sama kelkan kanssa, koiran pitää tutustua kelkkaan ja oppia luottamaan että ohjaaja ei tule välineiden kanssa koiran päälle. Kelkkoja löytyy alueellisilta harrastusporukoilta ja kickpark kelkka on kohtuuhintainen hankkia omaksikin.

Skotti on hanakka juoksija ja harjoitus kannattaa aloittaa pienistä pätkistä ja palkata onnistumisesta. Apukädetkin ovat tarpeen jos koiraa pitää houkutella juoksemaan suksien edessä, houkuttimena toimii niin lelu kuin herkkukin. Tuttu ihminen hiihtämässä ladulla houkuttimena kutsumassa koiraa on myös hyvä tapa saada koira innostumaan edellä juoksemiseen. Matkat kannattaa pitää aina alussa maltillisina, ettei koira juokse itseään hapoille jolloin juoksuinto laantuu helposti jos jalat kipeytyvät liiaksi. Kun kunto ja taito kasvaa voi skotin kanssa helposti sivakoida yli 5 kilometrin hiihtolenkin huoletta.

Skotti on mukava sportti pikkuterrieri, jonka kanssa liikunnalliset lajit ovat mukavia harrastaa. Nuoria koiria saa rasittaa valjakkolajeilla maltillisesti, tekniikan harjoittelu on nuorille tärkeää ja kun koira on kasvunsa kasvanut voi harrastaa jo täyspainoisemmin. Monipuolinen ravinto ja riittävä lepo auttavat palautumisessa hiihto tai juoksulenkin jälkeen.