Hullunhauska skottiagility

Teksti: Suvi Uotila, kuvat: Minna Teerijoki  (julkaisu Skotti-lehdessä 1/2015)
haastattelut: Eija Nurminen, Johanna Rainio

Luulitko, että agility ei ole skotteja varten? Monet luulevat, että skotti on liian pieni ja kankea koira agilityyn. Mutta ehei! Sellaista estettä ei olekaan, mistä skotti ei pääsisi!Vauhtia ei ehkä ole niin paljon, kuin isoimmilla koirilla, mutta vauhdin puutetta paikkaa entistä pippurisempi asenne. Väite on myös käytännössä todistettu vääräksi useamman vuoden ajan pääkaupunkiseudulla pidettävässä skottiagilityssa.

Ensimmäinen kausi alkoi 2011 syksyllä, kun Rainion Johanna pyysi kasvattejaan mukaan agilityyn (kennel Glen Grant’s). Tarkoituksena oli, että hauskanpidon ohella koirat omistajineen tutustuvat toisiinsa, ja kasvattaja tapaa koiriaan. Sittemmin mukaan on tullut muitakin skotteja, ja vastuuhenkilöksi on vaihtunut Minna Teerijoki.

Skottiagilityn porukassa on tällä hetkellä kymmenen perhekuntaa, joissa jokaisessa on yksi tai useampi koira. Agilityssa käydään viikoittain Espoon Juvanmalmilla sisähallissa syyskuusta vapun korville saakka. Talven loskakelien aikana on kiva päästä välillä lämpimään halliin juoksuttamaan koiria. Hallin vuokra jaetaan tasan osallistuvien perhekuntien kesken, joten harrastus ei tule mitenkään mahdottoman kalliiksi (n 5e/kerta).

Leikkimielisessä agilityssa on hyvää se, että kaiken ikäiset ja tasoiset koirat voivat osallistua haluamallaan tavalla. Enemmän agilitya harjoitelleet koirat juoksevat hullun kiilto silmissään ympäri rataa, kun taas nuorempien koirien kanssa voi harjoitella vain yhtä estettä tai vaikka tottelevaisuutta. Vanhempi skottini Vili on ollut pennusta asti mukana, ja juoksee hallilla jo neljättä talvea. Aluksi Vilin kanssa harjoiteltiin enemmän tottelevaisuutta ja muutamia helppoja esteitä. Tänä talvena Vili juoksee jo koko radan, kun viimeisinkin pelottava este (keinulauta) on voitettu.

Porukassa on skotteja laidasta laitaan – vanhoja konkareita ja uusia tulijoita. Yksi uusimmista tulijoista on Eija Nurmisen Toivo-skotti. Yksivuotiasta Toivoa jännitti pitkään iso halli kaikkine äänineen, puhumattakaan koiralaumasta ja ihmeellisistä hököttimistä kentällä. Kerta kerralta Toivo kuitenkin tottui. ”On aivan mahtavaa nähdä, kun nykyisin Toivo nauttii treeneistä. Mitä lähemmäksi hallia autolla saavumme, sitä äänekkäämmin kerrotaan innosta treenejä kohtaa. Toivon edistyminen ja onnistumiset antavat potkua odottaa innolla seuraavaa kertaa”, Eija kertoo.

Yhteistä kaikille agilityyn osallistuville koirille on, että ne odottavat hallille pääsyä mahdottomasti ja nauttivat treeneistä. Agility on mukavaa yhteistä aikaa koiran kanssa. Välillä harjoitellaan esteitä, tokoillaan, leikitään toisten skottien kanssa, tai muuten vaan hengaillaan. Myös ex tempore näyttelytreenejä on hallilla järjestetty. Omistajistakin on kiva tavata muita skottituttuja ja ihmetellä koirien menoa yhdessä. Kovin ryppyotsaista meno ei ole, koska pääasia on hullutella ja pitää hauskaa koirien ja koiraihmisten kanssa.