Osallistu! Narttujen lantion röntgenkuvaus-projekti saa jatkoa

Tanskassa jalostukseen erikoistunut apulaisprofessori Sandra Kathrin Goericke-Pesch Kööpenhaminan yliopistosta tekee skotlanninterrierin synnytysongelmiin liittyvää tutkimusta, jossa koiria mittaamalla ja röntgenkuvaamalla selvitetään rakenteellisten tekijöiden vaikutusta synnytysongelmiin. Koirat punnitaan ja mitataan sekä röntgenkuvataan lantio. Tähän mennessä tutkimuksissa on löydetty korrelaatio synnytysongelmien ja lantion rakenteen / nartun koon välillä. Rotua on Tanskassa vähän, joten koiria tarvitaan tutkimukseen muistakin maista.

Suomesta on kuvattu tähän mennessä kahdeksan narttua. Skotlanninterrierikerho järjestää toisen kuvauksen sunnuntaina 21.1.2018 Kirkkonummella (Eestinkyläntie 89, 02480 Kirkkonummi http://www.laszlo-vet.fi), johon toivotaan mahdollisimman monen nartun osallistuvan.

Kuvaukseen voivat osallistua nartut jotka ovat synnyttäneet tai jotka synnyttävät vuoden 2018 aikana. Narttujen tulee olla kuvaushetkellä vähintään 2-vuotiaita ja edellisestä synnytyksestä tulee olla kulunut vähintään 60 päivää. Myös vanhemmat jalostusnartut voivat osallistua kuvaukseen, kuvaukselle ei ole yläikärajaa.

Nartun omistaja täyttää online-lomakkeen, jossa on kysymyksiä nartun synnytyksistä ja pentueista. Kuvauksen yhteydessä nartulta mitataan korkeus, pituus, leveys ja paino.

Yksittäisen nartun tutkimustulokset ovat luottamuksellisia. Kuvauksesta ei tule kustannuksia nartun omistajalle.

Ilmoittautumiset 7.1.2018 mennessä Arja Tuuliniemelle, arja.tuuliniemi@sci.fi.  Arjalta saa myös lisätietoja tutkimuksesta.